Türkiye’de yasal olarak avukatlık mesleğinde branşlaşma olmadığı gibi ceza avukatı veya ağır ceza avukatı şeklinde bir tanımlama da yoktur. İnternette “ağır ceza avukatı” adı altında açılan başlıklar gerçeği ifade etmemektedir. Mevzuatta ceza avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmamıştır. Ceza davalarına giren avukatların kendini ceza avukatı olarak tanıtması dahi yasal olmadığı gibi etikte değildir. Ancak, halk arasında ceza davalarına giren avukatlara kimi zaman ağır ceza avukatı denildiği görülmektedir. Biz de bu makalemizde daha anlaşılır olması ve kendimizi daha iyi anlatmak adına ceza avukatı kavramını kullanacağız.
Hukuk sistemimizde özel bir tanımı bulunmayan ağır ceza avukatı, halk arasında ceza davalarına bakan ve ceza hukuku alanındaki müvekkillerini temsil eden avukatlar için kullanılan bir terimdir.
Ekibimiz tarafından hukuk hizmetleri verilirken ceza avukatı nedir sorusundan ziyade ceza avukatının sorumlulukları nelerdir sorusu ön plana çıkmaktadır. Gerek ofisimiz bünyesinde gerekse güçlü çözüm ortaklarımız, tüm ceza avukatları sorumluluklarının bilincinde olarak savunma işlemlerini gerçekleştirirken müvekkil odaklı bir yaklaşım sergilemektedir. Ceza Hukukunun kazuistik olarak değil genel ve soyut olarak düzenlenmiş olması bu hukuk dalının Yargıtay’ın emsal kararları ile gelişmesine yol açmıştır. Ceza Avukatı bu sebeple yasa maddelerini bilmekle yetinemez. Yargıtay’ın emsal kararlarını da yakından takip etmek mecburiyetindedir. Tutuklu olan kişilerin davasını alan ceza avukatı duruşma öncesi tutuklu ile cezaevinde görüşerek maddi gerçeği kavramaya çalışır. Sanığın ceza avukatına güvenmesi ve gerçeği söylemesi son derece önemlidir. Çünkü bazen gerçeği saklamaya çalışarak büyük bir ceza almak yerine gerçeği detayları ile anlatarak suça sürüklenme sebepleri de belirtilmek suretiyle mahkemeden sanığın cezada indirim alması sağlanabilir. Ülkemizdeki sosyal yapı sebebi ile özellikle tutuklu olan sanıklarda pek çok akrabası ceza avukatını arayarak fikir beyan etmekte ve soru sormaktadır. Ceza avukatı sabırlı olmalı, içinde bulunduğu toplumun yapısını ve sanığın tutuklu olmasını göz önüne alarak yalnızca sanığa değil, sanığın 1. Derece akrabalarına da nasıl bir savunma yapılacağını eldeki delillerin değerlendirilmesini, indirim veyahut beraat sebeplerini, muhtemel ceza miktarını anlatmalıdır. Sanık, ceza avukatı ve sanığın dışarıdaki ailesi tutuklu işlerde sürecin sonuna kadar bir arada çalışmalıdır.
Ceza avukatı dosyayı ayrıntılı olarak incelemek ve dosyayı hakimden daha iyi bilmek zorundadır. Çünkü çoğunlukla şeytan ayrıntıda gizlidir. Ceza avukatı savunmasını hazırlarken bazen tek bir cümle yazabilmek için yüzlerce sayfalık Yargıtay kararı okumaktadır. Çünkü davanın kaderini etkileyecek omurga ilk celseye kadar verilecek yazılı savunmadır. Bu savunma bir kez verildikten sonra dönüş zor olur. Bu savunma dilekçesi ise yoğun emek isteyen sıkıntılı bir süreçtir. Ceza avukatının en temel sorumluluğu denilebilir ki doğru bir savunma dilekçesi vermektir. Baştan savma ve kalıplaşmış; kopyala-yapıştır şeklinde dilekçeler verilmesi halinde, savunma hakkı neredeyse hiç kullanılmamış tüm yük mahkeme hakimi veyahut heyetin omuzlarına bırakılmış olur. Dosyasına hakim, Yargıtay kararları ile savunmasını desteklemiş ve bunu sade bir üslupla savunma dilekçesi haline getirebilmiş bir ceza avukatı, Mahkeme Hakimi veyahut Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti için de büyük şanstır. Vicdani kanaatiyle karar verecek hakim, savunma makamı tarafından doğru hazırlanmış bir savunmayı okuduğunda, sanığın lehine olan hususları ve emsal Yargıtay kararlarını araştırmakla uğraşmayacak, var olan savunma kendisine yetecektir.
Yargılama devam ettiği sırada sanık tutuklu kalabilir. Bu durumda cezaevine giderek sanıkla görüşme yapılması ve davanın gidişatı hakkında değerlendirme yapılması son derece önemlidir. Tutukluluk devam ettiği sürece sanıkla ve sanık yakınları ile olan diyalog devam ettirilmelidir.
Mahkeme sanık aleyhine karar verir ise kararın Bölge Adliye Mahkemesince i̇ncelenmesi için i̇stinaf kanun yoluna başvurmak ve bölge adliye Mahkemesi de başvuruyu reddederse yahut kararı onar ise Yargıtay yoluna başvurmak da Ceza Avukatının görevleri arasındadır.
Ağır Ceza Avukatı, Ağır Ceza Mahkemelerinin görevine giren suçlarla ilgili ceza davaları konusunda yoğunlaşan avukatı ifade etmek için kullanılır. Ancak Ağır Ceza Avukatı diye bir avukatlık türü, avukatlık ünvanı ya da sıfatı yoktur. Başta Avukatlık Kanunu olmak üzere, Türk Ceza Kanunu’nda, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda ya da başkaca hiçbir kanunda Ağır Ceza Avukatı şeklinde bir ifade, bir cümle, bir tanımlama yoktur.
Ağır Ceza Mahkemesinde Görülen Bir Davaya Hangi Avukat Bakar ?
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki; Ülkemiz kanunlarına göre avukatlar arasında Ceza Avukatı, Boşanma Avukatı, İcra Avukatı vb. gibi bir ayrım yoktur. Lakin halk arasındaki genel kabul görmüş olan terimle, Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan bir davaya ceza avukatı bakar. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalarda haklarınızı savunabilmesi için bir Ceza Avukatı ile görüşmelisiniz.
Ceza Avukatınız; Müşteki, mağdur, katılan, suçtan zarar görenin haklarını savunmak için vekil olarak, Yani müşteki vekili, katılan vekili vs. olarak Şüpheli, Suça Sürüklenen Çocuk veya Sanık savunmalarını yapmak ve yardımcı olmak için müdafi olarak görevini ifa edecektir.
Ceza Avukatını Nasıl, Nereden Bulabilirim?
Ceza Avukatı Aynı Davada En Fazla Kaç Kişiyi Savunabilir?
Ceza avukatı aynı davada birden fazla kişiyi savunabilir. Savunduğu kişilerin sayısının önemi yoktur. Aynı anda yüzlerce kişiyi de savunabilir. Önemli olan savunduğu kişiler arasında menfaat çatışması olmamasıdır. Yani, avukatın bir kişi hakkında yaptığı savunma, savunduğu diğer kişinin savunma haklarına zarar verebilecek veya onu daha iyi savunmasını engelleyebilecekse iki müvekkil arasında menfaat çatışması olduğu kabul edilir. Menfaat çatışmas oluştuğu durumlarda avukat iki müvekkilinden birini savunmayı tercih etmek zorundadır. Aksi takdirde kişilerin savunmaları arasında meydana gelen menfaat çatışması nedeniyle savunma hakkı zarar görür.
Ceza Avukatım Var Duruşmaya Gitmek Zorunda Mıyım ?
Ceza avukatınız olsa da olmasa da duruşmaya gitmek zorundasınız. Mahkemece kabul edilebilir bir mazeretiniz olmadan duruşmaya gitmezseniz hakkınızda Zorla Getirme Emri çıkartılır.
Ceza Avukatı Hangi Davalara Bakar ?
Ceza Avukatı, Ağır Ceza Avukatı; ceza mahkemeleri dediğimiz Ağır Ceza Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemesi, Çocuk Mahkemeleri ile Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde görülmekte olan davalara ve bu davaların soruşturma aşaması ile ilgili olarak Sulh Ceza Hakimlikleri ile Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyalarına konu dava ve dosyalar ile ilgilenir.
Ceza Avukatlarının baktığı davalar, Türk Ceza Kanununda ve özel kanunlarda suç olarak düzenlenen fiillerin işlenmesi sonucu açılan davalardır. Ceza davalarında, mağdur – müşteki – suçtan zarar gören – katılan vekili ve sanığın hukuki yararını koruyan müdafi vardır. Ceza davalarında hukuk davalarından farklı olarak iddia makamında Cumhuriyet Savcısı bulunmaktadır. Hukuk davalarında ise istisnalar dışında Cumhuriyet Savcısı görev yapmamaktadır.
Dolayısıyla gerek Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan ve cezası belirlenen suçlar (Hırsızlık, Yaralama, Kasten Öldürme, Dolandırıcılık vs.) gerekse diğer ceza yasalarında yer alan suçlar (Terör Suçları, Ateşli Silahlar Hakkında Kanun, Vergi Usul Kanunu kapsamındaki suçlar, Kaçakçılık Suçları vs.) ile ilgili yargılama sürecine dahil olurlar.
Ceza Avukatı, soruşturma aşamasında şüpheli sanık müdafii ya da müşteki-mağdur vekili olarak görev yapar. Kovuşturma aşamasında sanık müdafii ya da mağdur – katılan vekili olarak görev yapar.
Ceza Avukatı, müvekkilini atılı suç ile ilgili bilgilendirme, delillerini tespit etme, ifade verme, teşhis işleminde, keşifte yanında bulunma, bilirkişi raporunu inceleyerek beyanda bulunma, davada savunma, müvekkilinin lehine bulunan delilleri ileri sürerek toplanmasını isteme, yargılama sonucunda verilen hükme karşı gerektiğinde kanun yollarına başvurma, tutukluluğa itiraz, el koyma, yakalama ve gözaltına alınma işlemlerine itiraz gibi ceza hukukunun, ceza avukatına tanımış olduğu tüm imkanlarını kullanarak müvekkilinin adil yargılanma, mahkemeye erişim hakkı ve savunma hakkının kısıtlanmaması ilkeleri bağlamında haklarını savunur.
Mahkemede ceza avukatının sanık ya da mağdur üzerinden kanunlar ışığında, suçlamaların ya da mağduriyetin sonuçlarının neler olduğunu bildirmesi, mahkeme ve müvekkil arasında aracı olması gerekmektedir. Bu süreçte, dosyaların hazırlanması, delilerin sunulması, kanunların incelenmesi ve müvekkilin dava sürecindeki ek davalar hakkında neler yapabileceğine dair bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.
Ceza Davalarında Sanığı Savunan Avukata Ne Denir ?
Ceza Davalarında sanığı savunan avukata müdafii denilir. Sanık müdafii şeklinde belirtilir.
Ceza Avukatı Nasıl Olunur?
Ceza avukatı, Ağır Ceza Avukatı; her şeyden önce bir avukattır. Dolayısıyla hukuk fakültesinden mezun olma ve avukatlık stajını tamamlaması ön koşuldur. Ceza avukatı olmak, ceza davalarına yoğunlaşmak bu alanda deneyim sahibi olmak demektir.
Bu nedenle tercihini ceza avukatı olmak yönünde kullanmak isteyen hukuk fakültesi öğrencileri ve yeni meslektaşlarımızın özellikle Ceza Usulü (Ceza Muhakemesi), Ceza Genel (Ceza Hukukuna Egemen olan Temel İlkeler) ve Ceza Özel Hukuku (Gerek Türk Ceza Kanunu gerekse diğer özel ceza yasalarında yer alan suçların tipleri ve unsurları) konusunda kendilerini geliştirmeleri gerekir.
Bu hususta seminerler takip edilmeli, makaleler incelenmeli, kitaplar okunmalı ve en önemlisi Yargıtay Ceza daireleri ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarını incelemek ve takip etmek bir rutin haline gelmelidir.
Ceza Avukatları Ücretleri Ne Kadar ?
Ceza avukatı, Ağır Ceza Avukatı; avukatlık ücretini harcayacağı emek ve mesaisine göre kendisi belirler. Ancak burada bir taban ücret miktarı vardır. Her yıl Resmi Gazetede yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen taban ücretten aşağı ücret belirleyemez.
Ceza Avukatı nın belirleyeceği bu ücret, bağlı olduğu il barosunun belirlediği Avukatlık Ücret Tarifesi’nden aşağı olamaz.
İyi Bir Ceza Avukatı Nasıl Olmalıdır ?
Ceza davalarının olası ciddi sonuçlarında doğrudan etkisinin bulunduğu ceza avukatlarında bulunması gereken bazı özellikler vardır:
• Hukuktan aldığı yetkiyi sonuna kadar kullanır ve asla pes etmez
• Ayrıntılara dikkat etme ve delil toplama işinde iyi olmalıdır.
• Kanun maddelerine, kanun maddelerinde yapılan değişikliklere, dava konusuna hakim olmalıdır.
• Önceki davalarından ve müvekkillerinden edindiği tecrübeleri iyi bir şekilde kullanmalıdır.