EZİYET SUÇU NEDİR? (TCK m. 96)
Eziyet suçu bir kişinin bedensel veya ruhsal bütünlüğüne, şeref ve haysiyetine, insan onuruyla bağdaşmayan, acı verici veya aşağılayıcı nitelikte, sistematik ve sürekli bir şekilde zarar veren fiillerin işlenmesiyle meydana gelen bir suçtur.
EZİYET SUÇUNUN UNSURLARI NELERDİR?
Fail: Herkes eziyet suçunun faili olabilir. Kamu görevlisi ise işkence suçu söz konusu olur.
Mağdur: Herkes eziyet suçunun mağduru olabilir. Fail ile mağdur arasında özel bir ilişki olması gerekmez.
Hukuki konusu: Kişinin vücut bütünlüğü, ruh sağlığı, şeref ve haysiyeti gibi hukuki değerlerdir.
Fiil: Bir kimsenin eziyet çekmesine yol açacak davranışlardır. Bunlar insan onuruyla bağdaşmayan, acı çekme ve aşağılamaya yol açan sistematik ve süreklilik arz eden fiillerdir. Örneğin, aç ve susuz bırakma, çıplak gezdirme, eve hapsetme, dışkı yedirme, idrar içerme, belli aralıklarla dövme, aşağılama, korkutma, bir kimseyi bağlayarak köpek, yılan gibi korkutucu veya fare gibi tiksindirici hayvanları üzerine bırakma gibi.
Manevi unsur: Kasttır. Failin mağdura eziyet çektirmeyi istemesi gerekir.
EZİYET SUÇUNUN CEZASI NEDİR?
Eziyet suçunun cezası şu şekildedir:
Eziyet suçunun temel hali cezası: İki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır (TCK 96/1).
Eziyet suçunun nitelikli hallerinin cezası: Suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı iki yıl altı aydan az olamaz (TCK 96/2).
Eziyet suçunun nitelikli olması durumunda Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı, Üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa, eş veya boşandığı eşe karşı,
İşlenmesi halinde, kişi hakkında üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.96/2).
EZİYET SUÇUNDA ŞİKAYET SÜRESİ VE ZAMAN AŞIMI SÜRESİ NEDİR?
Şikâyet süresi: Eziyet suçu, şikâyete tabi suçlardan değildir. Bir kimsenin onuru, bir kimsenin maddi ve manevi vücut bütünlüğünün korunduğu bu suç, Cumhuriyet Savcıları tarafından resen soruşturulmaktadırlar.
Eziyet suçunun zamanaşımı süresi: suçun temel veya nitelikli hali olmasına göre değişir. Eziyet suçunun temel hali için zamanaşımı süresi 8 yıldır (TCK 96/1).
Eziyet suçunun nitelikli halleri için zamanaşımı süresi 15 yıldır (TCK 96/2).
Eziyet suçu, uzlaşmaya tabi olmayan bir suçtur. Bu nedenle, fail ile mağdur arasında bir uzlaşma sağlanması halinde bile ceza kovuşturması devam eder.
KÖTÜ MUAMELE VE EZİYET SUÇU ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Eziyet suçu ile kötü muamele suçu arasındaki fark, suçun faili, mağduru ve fiilinin niteliği bakımından ortaya çıkar. Eziyet suçu ile kötü muamele suçu arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz:
Fail: Eziyet suçunun faili herkes olabilir. Kötü muamele suçunun faili ise aynı konutta yaşayan bir kimse olmalıdır (TCK 232/1).
Mağdur: Eziyet suçunun mağduru da herkes olabilir. Kötü muamele suçunun mağduru ise fail ile aynı konutta yaşayan bir kimse olmalıdır (TCK 232/1).
Fiil: Eziyet suçunun fiili, mağdura karşı insan onuruyla bağdaşmayan, acı çekme ve aşağılamaya yol açan sistematik ve süreklilik arz eden davranışlardır. Kötü muamele suçunun fiili ise mağdura karşı merhamet, acıma ve şefkat ile bağdaşmayacak nitelikte davranışlardır. Kötü muamele suçunda fiilin sistematik ve süreklilik arz etmesi gerekmez.
EZİYET SUÇU HANGİ MAHKEMEDE GÖRÜLÜR?
Eziyet suçuna bakan mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. Bu mahkeme, ceza yargılamasında ilk derece mahkemesi olarak görev yapar. Eziyet suçunun cezası, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren hapis cezalarını kapsar.