Tanıma Tenfiz Davası
Yurtdışı Boşanmalarında Açılması Gereken Dava Nedir?
Kural olarak her devletin mahkemeleri tarafından verilen kararlar sadece kendi ülkelerinde hüküm ve sonuç doğururlar. Devletlerin yargı egemenliği ve bağımsızlığı bunu gerektirir. Devletler yargı egemenliklerini kendi ülkelerinde kullanırlar ve milletlerarası antlaşmalarda aksi öngörülmüş olmadıkça, yargı güçlerini başka ülkelere karşı genişletemizler. Bu sebeple, bir devlet mahkemesi tarafından verilen kararın, bir başka devlet için mahkeme krarı olarak kendiliğinden hüküm ve sonuç doğurması mümkün değildir.
Türk vatandaşı olup başka bir ülkenin yargı makamı tarafından boşanan bir kişi Türkiye’de tanıma tenfiz davası açmadığı sürece bu boşanma kararı Türkiye’de geçersizdir. Yurtdışı boşanma kararının alınmasından sonra gerekli usul ve esaslar takip edilerek bir dava açma mecburiyeti söz konusu boşanmanın Türk hukukuna uygunluğunun denetlenmesi için getirilmiştir.
Türk hukuk litaretüründe başk bir ülkede boşanan kişi bu davayı açarak yabancı mahkeme kararını Türkiye’de onaylatır ve gerekli nüfus işlemleri yapıldıktan sonra boşanmaya ilişkin sonuçlar hüküm ifade etmeye başlar. Sonuç olarak bu davayı açmayan bir kişi Türkiye’de boşanmış sayılmayacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Nedir?
Yurt dışında boşanan Türk vatandaşı olan çiftlerin boşanma kararını ülkemizde geçerli olmaması yaşanılan en büyük problemlerdendir. Yurt dışında alınan boşanma kararı, tanıma tenfiz davası ile ülkemizde tanınması adına açılan bir davadır.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası, Türkiye’de açılmadığı takdirde taraflar ve hak sahipleri pek çok sorunla karşılaşabilmektedir. Yurt dışında boşanan çiftler tanıma tenfiz davası açmadıkları takdirde yeniden evlenememekte, bunun dışında miras, mal paylaşımı, çocukların velayeti, nafaka, boşanma tazminatı ve diğer pek çok konuda çözümsüzlükle karşılaşabilmektedirler. Bazen de bu durum içinden çıkılamayacak durumlara varabilir. Bu yazımızda tanıma tenfiz nedir sorusuna ayrıntılı bir şekilde yanıt verip siz değerli müvekkillerimizi konu ile alakalı aydınlatmaya çalışacağız.
Tanıma Davası Nedir?
Tanıma davası adından da anlaşılacağı üzere yurt dışındaki mahkemelerde boşanıp, icrai bir hükmün bulunmadığı bu kararın Türkiye’de tanınması için açılan davadır. Yabancı mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için açılan davadır. Tanıma davası, durum tespitine yönelik bir davadır. Yalnızca boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması isteniyorsa tanıma davası açması yeterlidir. Tanıma davası sadece yurtdışı mahkemelerini onaylamak, bu mahkemelerin kararına bir resmiyet kazandırmak için açılmaktadır.
Yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların çoğu zaman; Yurt dışında boşandım Türkiye’de ne yapmalıyım? sorusunu sormaktadır. Çoğu zaman tanıma davasını açmayınca gittikleri resmî ve özel kurumlarda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu yüzden yurt dışında boşandım diyorsanız Türkiye’de tanıma davasını da açmanız gereklidir.
Tenfiz Davası Nedir ?
Tanıma davasında olduğu gibi yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın ülkemizde geçerli olması adına açılan bir davadır. Ancak tanıma davasından farklı olarak; icrai nitelik taşıyan kararlar adına tenfiz davası açılmaktadır. Tanıma davasında durum tespitine yönelik karar varken tenfiz davasında icrai nitelikteki kararın icraya geçmesi adına açılan bir dava türüdür. Bu sebeple tenfiz davası icrai hüküm barındıran kararları tanımak için açılmalıdır.
Boşanma kararı ile birlikte velayet, nafaka, tazminat gibi icrai hükümler verilmiş ve ülkemizde geçerli olması isteniyorsa tenfiz davası açılması gerekmektedir. Bu tür kararlar için sadece tanıma davası yeterli olmaz.
Örnek olarak; bir tazminat yada nafaka kararının mahkemece icra edilebilmesi için tenfiz davası açılmalıdır yada bir nafaka kararının Türkiye’de de alınabilmesi için yine tenfiz davasına ihtiyaç duyulacaktır.
Boşanma kararı için Tanıma mı Tenfiz mi?
Bu sorunun cevabı aslında yukarıda açıkladığımız gibidir. Her iki davada yabancı mahkemenin vermiş olduğu kararın tanınması istenir. Ancak tanıma davasında boşanma kararının tanınması için açılan dava iken tenfiz davasında icrai nitelikte olan karar için dava açılabilir.
Örneğin; nafaka, tazminat, velayet gibi icrai hükümlerin geçerli olması ve bu hükümlere dayanarak işlem yapılması için tenfiz davasının açılması gerekmektedir.
Tanıma Ve Tenfiz Davası Neden Gereklidir?
Bu iki dava türü yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları içindir. İki dava türünü de yukarıda belirtirken nedenini de şöyle açıklayalım. Yurt dışında evlilik yapan bir çift haliyle Türkiye’ye de bu durumu bildirir ve iki taraf da birbirine karşı evlilik kurumunun getirdiği sorumlulukları alır. Sadakat, mirasçılık, vs bunlardan birkaçıdır. Kadın için kocasının soyadını kullanmakta bu yükümlülüklere dahildir. Hal böyleyken iki tarafında da birbirine karşı hak ve yükümlülüğü varken, boşanma olayından sonra da bu hak ve yükümlülükler sona erer.
Yurt dışında yapılan evliliklerin nasıl Türkiye’ye bildirilmesi ve işlenmesi şart ise yurt dışında yapılan boşanma işleminin de Türk devleti tarafından denetlenmesi ve tanıması gerekir. Yurt dışında karar verilen boşanma davasını Türk medeni kanunlarına göre aile mahkemesi denetleyerek uygunluğunu kontrol eder ve tanır, tenfiz eder. İstanbul tanıma ve tenfiz davası gurbetçi vatandaşlarımızın kamu kurumlarında yada kimlik bilgileri konusunda sıkıntı yaşamaması ve ileride bir hak kaybı olmaması nedeniyle gereklidir.
Tanıma Ve Tenfiz Davası İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Tanıma ve tenfiz davası yurtdışında boşanan bir çiftin nafaka, velayet, boşanma gibi kararlarının Türkiye’de de tanınması için gerekliliğini kısaca anlatmıştık. Türkiye’de ise bu kararları alan mahkeme aile mahkemelerdir.
Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde bu tür davalara asliye hukuk mahkemesi bakmaktadır. Eğer bir tanıma tenfiz davası açmaya ihtiyaç duyarsanız bir avukat aracılığıyla bu davayı yürütebilirsiniz.
Yer yönünden yetkili mahkeme ise davayı açacak olan kişinin ikametgahında, ikametgahı yoksa sakin olduğu yerde açılabilir. Ancak ikamet ettiği ve sakin olduğu yer mevcut değilse Ankara, İstanbul, İzmir mahkemelerinden birinde açılabilir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Ne Zaman Açılmalıdır?
Boşanma tanıma tenfiz davasının açılması için kanun 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür. Zamanaşımı süresi geçtikten sonra da dava açılabilmektedir ancak burada davalı tarafından bir zamanaşımı itirazı olduğunda hakim bu itirazı göz önüne almak zorundadır.
İtiraz yapılmadığında ise hakim zamanaşımını değerlendiremez ve dosyayı karara bağlar. Ancak boşanmanın neticelerinin doğabilmesi için kararın kesinleşmesi şart olduğundan boşanan kişinin bu kararı bir an önce dava etmesi önem arz etmektedir.
Aksi takdirde kişi pek çok problemle karşılaşacak, en önemlisi davanın ilerleyebilmesi için gerekli olan tebligat işlemleri sekteye uğrayabilecektir. Türkiye’de Boşanma tanıma tenfiz davasında hızlı hareket etmek bu son derece önemlidir. Zira sonucunda geriye dönülmeyecek yada telafisi zor sonuçlar, hak kayıpları doğabilir.
Tanıma Tenfiz Davası kime karşı açılır?
Tanıma tenfiz davaları tarafsız yada hasımsız davalar değildir. Bu nedenle yabancı mahkeme tarafından verilen mahkeme kararının tanınmasını isteyen kişi, yabancı mahkemedeki kararın diğer muhatabını da davalı göstererek dava açabilir. Dava açıldıktan sonra dava dilekçesi davalıya tebliğ edilecektir.
Tanıma Tenfiz Davasını Kimler Açabilir?
Yabancı bir mahkeme tarafından verilen kararın tarafları tarafından tanıma tenfiz davası açılabilir.
Örneğin; yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının tanınma davasını hakkında boşanma kararı verilen eşlerden birisi tarafından davanın açılması gerekmektedir.
Tanıma Tenfiz Davası açılmasında hukukî yararı olan herkesin bu davaları açabileceği öngörülmüştür. O halde yabancı ülkede görülen davanın tarafı olmamakla beraber Tanıma Tenfiz Davası açmada hukukî yararı olan herkes bu davaları açabilecektir. İlgili kanun hükümlerine göre “Davanın taraflarından ve onların küllî haleflerinden başka, tanıma veya tenfizde hukukî yararı olanlar veya yabancı mahkeme ilamından kesin delil veya kesin hüküm olarak yararlanma ya da idarî bir işlemde kullanma hakkına sahip bulunanlar da tanıma veya tenfiz talebinde bulunabilir”
Tanıma Tenfiz Davası açılmasında hukukî yararı olan herkesin bu davaları açabileceği öngörüldüğünden, Tanıma Tenfiz Davası açılmasında miras, velayet, nafaka ve mal rejiminin tasfiyesine ilişkin konularda menfaati bulunan kişiler için de yabancı bir boşanma ilamının tanınmasında hukukî yararın varlığından bahsetmek izahtan varestedir.
Dolayısıyla Mirasçılar Tanıma Tenfiz davası açabileceklerdir. Burada hatırlatılması gereken en önemli husus 10 yıllık zamanaşımı süresidir.
Hangi Ülkelerin Mahkeme Kararlarıyla Tanıma, Tenfiz Davası Açılabilir?
Boşanma tanıma tenfiz davası, Türkiye’de açılabilmesi için karar alınan ülke ile karşılıklılık ilkesi olması ya da ülkeler arasında bir anlaşma olması gerekmektedir. Aşağıda yer alan listedeki ülkelerin mahkeme kararları Türkiye’de bu davaya konu edilebilir.
Listede yer alan ülkeler
haricinde pek çok ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık ilkesi çerçevesinde
adli yardımlaşma uygulanmaktadır. Bilgi almak için bizimle iletişime
geçebilirsiniz.
Aşağıda sıralanmış ülkelerde, mahkemeler tarafından verilen boşanma kararları boşanma tanıma tenfiz davasına konu
edilebilir; Almanya, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan,
Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç,
İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Mısır, Moldova, Norveç, Polonya,
Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan.
Tanıma Tenfiz Davası Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tanıma tenfiz davası açmak için aile mahkemesine bazı belgeleri sunmanız gerekiyor. Bu belgeler ;
Yurt dışında boşanıldığına dair alınmış mahkeme kararı: Tanıma davası için boşanma kararı; tenfiz davası için ise Velayet, nafaka, tazminat gibi icrai türdeki mahkeme kararıdır. Davayı açarken söz konusu mahkeme kararının aslı sunulmalıdır. Yani mühürlü ve ıslak imzalı olması gerekmektedir. Fotokopi yada vb. ile dava açılamamaktadır.
Mahkeme Kararının Kesinleşme Şerhinin Aslı: Henüz kesinleşmeyen karara dayanarak ülkemizde tanıma tenfiz davası açılamaz. Yurt
dışında verilen karara kesinleşme şerhi adı verilen ek karar alınmalıdır. Mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararı kararın verildiği gün değil,
kesinleştiği tarihten itibaren hüküm oluşur, boşanma tarihi kesinleştiği tarihtir. Unutulmamalıdır ki kesinleşme şerhi dava şartıdır.
Apostil Şerhi: Mahkeme kararları ve tüm resmi evrakların apostil şerhinin olması gerekir.
Tanıma Tenfiz Belgelerinin Çevirisi: Yabancı mahkemeden alınacak olan kararın mahkemeye sunulması için apostil şerhi alındıktan sonra yeminli
tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesi zorunludur. Ayrıca Türkçeye çevrilen metin eğer Türkiye Cumhuriyeti dışında iseniz konsolosluktan mutlaka
onaylatılması gerekmektedir.
Avukata, İlgili Vekaletname İçerisinde Tanıma Tenfiz Davası Açma Konusunda Özel Yetki Veren Bir Vekaletname: Eğer yurt dışındaysanız bu avukatlık vekaletnamesini size en
yakın yada bağlı olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğundan alabilirsiniz.
Yurt Pasaport yada Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
Dava takibinde avukat ile takip, davayı hızlandırabileceği gibi tanıma tenfiz davalarında da vekil tutmak dava sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Tanıma tenfiz davalarında her iki taraf aynı vekil yani tek avukat ile davaya katılamazlar, her iki tarafın ayrı avukat tutması gerekmektedir. Dava sürecinin uzunluğu her iki tarafın vekil ile dosya takip ettirmesi ya da tek tarafın vekil ile takip ettirmesi değişiklik gösterecektir.
Bu dava türü çok karmaşık değildir. Bilirkişi gerekmez, keşif yapılmaz, tanık dinletmeye gerek yoktur. Bu işlemlerin olmaması da zaten bir davanın kısa sürmesini sağlayan faktörlerdendir.
Her iki taraf farklı avukata vekalet vermiş ve tanıma tenfiz davası açılmış ise mahkemenin iş yoğunluğu da gözetilerek 2 ya da 3 duruşma içerisinde işlemler tamamlanacaktır. Ancak tanıma tenfiz davasında yalnızca tek taraf avukata vekalet vermiş ise yaklaşık on iki aya kadar süreç uzamaktadır.
Bazen de bu süre 2 yada 3 yılı bulmaktadır. Tanıma ve tenfiz davasını uzatacak tek faktör bu süreçteki yazışma ve tebligatların ulaşması sürecidir. Yurt dışı yazışmalarının da zaman aldığını düşünürsek, dava sürecini uzatacak tek husus bunlar olacaktır.
Fakat tüm bu işlemleri kısaltmak mümkündür. Birtakım detaylarla söz konusu dava süresi de kısalacaktır. İstanbul Hukuk Bürosu, İstanbul Avukatı, İstanbul boşanma avukatı yada İstanbul aile avukatı arıyorsanız şayet ofisimizle iletişime geçmeniz menfaatinize olacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası avukatlık ücretleri ne kadardır?
Türkiye Barolar Birliği tarafından her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayınlanmaktadır. Bir avukat, vekalet sunacağı davada asgari ücret tarifesinin altında bir vekalet ücreti belirleyemez. Tanıma tenfiz davasında avukatlık ücreti, asgari ücret tarifesi üzerinde belirlenebilir. Türkiye Aile ve Boşanma Avukatı, Türkiye Hukuk Bürosu, İstanbul Hukuk Bürosu, İstanbul Avukatı, İstanbul boşanma avukatı yada İstanbul aile avukatı olarak biz; Kurçaloğlu Hukuk Bürosu olarak titizlikle haklarınızı ve hukuki menfaatlerinizi koruduğumuz davalarınızda, ödediğiniz avukatlık ücretinin karşılığını sonuna kadar vermekteyiz.