İstihkak Davası Nedir ?
Kelime anlamı olarak istihkak “hak etme, hakkı olma” şeklinde tanımlanır. Bir mal ya da hak üzerinde birçok kişinin hak sahibi olduğunu iddia etmesi “istihkak iddiası” olarak adlandırılır. İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespiti için açılan bir davadır.
Genel manada istihkak davasının tanımı: Zilyedi olmayan malın malikinin malik olmayan zilyetten malını almak için daha doğrusu mal üzerindeki çekişmeyi sonlandırmak için davaya denmektedir. Eğer bir mal ya da hak üzerinde birden fazla kişi hak iddia ediyorsa ortaya çıkan çekişmenin son bulması için “istihkak davası” açılabilir. İstihkak davaları koruyucu bir nitelik taşır ve bu nedenle hukukun birçok alt dalında karşımıza çıkar. Bu alt dallar arasında ise miras hukuku ve icra iflas hukuku yer alır.
İcra ve İflas Hukukundan kaynaklı istihkak davaları; haczedilen taşınır veya taşınmazlar üzerinde borçlu dışında üçüncü bir kişinin haciz esnasında veya haciz sonrasında mülkiyet iddiasında bulunması sebebiyle açılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu 97-99. maddeleri arasında düzenlenen istihkak davaları sıklıkla karşılaşılan bir davadır.
Başka bir deyişle, İcra İflas Hukuku kapsamında da istihkak davası: Haciz esnasında yahut haciz sonrasında haczedilmiş taşınır ya da taşınmaz mal üzerinde başka bir kişinin ( haczin tarafları olan borçlu ya da alacaklı dışında bir 3. kişinin ) kendi lehine mülkiyet iddiasında bulunarak bunun tespit edilmesi için açtığı davaya denmektedir. 3. bir kişi malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu ileri sürerek İcra İflas hukuku kapsamında istihkak davası açabileceği gibi haciz borçlusu malın 3. kişiye ait olduğunu ileri sürerek de davayı açabilir. Bu sebeple haczedilen mal borçlunun evinde veya işyerinde değil de üçüncü bir kişiye ait ev veya işyerindeyse, ve alacaklı tarafında borçluya ait olduğu iddia edilen mallar için üçüncü kişi istihkak iddiasında bulunursa, icra müdürü bu iddiayı haciz tutanağına geçirir.
Borçluya gelen haciz sırasında borçlunun malları dışında 3. Kişinin malları da haczedilebilmektedir. Bu durumda malların kime ait olduğu belli olmamaktadır. Yani mallar çekişmeli mal olarak kalmaktadır. Bu malların çekişmeli mal statüsünden kurtulması için açılan davaya az önce de izah ettiğimiz üzere istihkak davası denmektedir.